Archívumunkból

ZALAI SZOBROK HÁNYATTATÁSAI

Zalaegerszegen eddig egyetlen Szent István-szobor sem volt, most viszont kettő  is készül a millennium jegyében. Az egyiket a város készítteti, a másikat az Égerfa Városszépítő Alapítvány .Az önkormányzat legutóbbi ülésén nem engedélyezték, hogy az Égerfa alapítvány a közadakozásból készülő István-szobrot az általa kinézett helyen állíthassa fel. Ezzel újabb fordulatot vett a Fischer György szobrászművész által tervezett István-király-szobor sorsa.

A Fischer-szobor hányattatásai az idén februárban kezdődtek, amikor a zalaegerszegi önkormányzat elbírálta a millenniumi Szent István-szobor pályázatára érkezett terveket. A pályázatra kilenc szobrász jelentkezett. A döntés előtt a közgyűlés kikérte a szakértői testület -a Képző- és Iparművészeti Lektorátus – szakvéleményét, ezenkívül kiállíttatta a szobrok modelljét a zalaegerszegi színházban, ahol a nézők szavazhattak az általuk legjobbnak tartott alkotásra.

A képzőművész szakma és a zalaegerszegi polgárok véleménye egybeesett: a Lektorátus a Zalaegerszegen élő Fischer György szobortervét ítélte a legjobbnak.

Ezek után meglepő fordulat következett az ügyben: a zalaegerszegi képviselő testület zárt ülésen eredménytelennek nyilvánította a szoborpályázatot. Ennél már csak az volt meglepőbb, hogy a közgyűlés szerződést kötött a nem helybeli Seres János -Szórádi Zsigmond alkotópárossal – akik szintén részt vettek a Szent István-szobor-pályázaton-,hogy készítsék el a pályaművüket, melyet Zalaegerszeg határában, a csácsi városrészben fognak felállítani.

  • Fischer György alkotása nem azt a  Szent Istvánt formázza meg, amelyet mi elképzeltünk- mondja Tombi Lajos, Zalaegerszeg alpolgármestere. A pályázati kiírás egy monumentális alkotásra szólt, amely az ereje teljében lévő királyt ábrázolja. Ennek a feltételnek leginkább a Seres-Szórádi-szobor felel meg. Fischer György alkotása inkább az országépítő munkába belefáradt, idős István királyt formázza.

A zalaegerszegi polgárok egy része aláírásgyűjtésbe kezdett a Fischer-szobor felállításáért – a szervezők 2500 aláírást gyűjtöttek. Az idén tavasszal létrejött az Égerfa Városszépítő Alapítvány, amelynek az egyik legfontosabb célja a Fischer-féle bronzszobor létrehozása lett.

részlet

Cseri Péter

Népszabadság Magyar Tükör 2000.szeptember 14.csütörtök